Străinii deţin aproximativ 70 000 de proprietăţi imobiliare în Croaţia

Preţurile imobilelor din Croaţia au scăzut simţitor în ultimii trei ani, după cum arată indexul preţurilor proprietăţilor imobiliare, care însă nu este singurul indice relevant.

În noiembrie 2011 numărul autorizaţiilor de construcţie eliberate a scăzut cu 2,8 la sută, comparativ cu anul precedent. Şi, aşa cum apreciază broker-ii imobiliari, această scădere nu a luat sfârşit, apreciindu-se că în acest an va ajunge la peste zece la sută. De vină este stagnarea economiei Croaţiei şi situaţia financiară generală din zona euro.

Piaţa imobiliară din Croaţia nu este deloc într-o situaţie favorabilă. Preţurile caselor sunt în permanentă scădere, la fel ca şi numărul de construcţii imobiliare noi. În capitală, Zagreb, în ianuarie 2012 preţurile locuinţelor au fost cu 0,3 la sută mai mici comparativ cu luna precedentă, însă comparativ cu ianuarie 2011 s-a înregistrat o scădere cu 4,8 la sută. Preţul pe metrul pătrat a scăzut până la 1738 euro.

Investitorii străini sunt interesaţi în special de proprietăţile imobiliare de la Marea Adriatică. Conform informaţiilor publicate de serverul Global Property Guide, cetăţenii străini deţin în acest moment aproximativ 70 de mii de imobile în Croaţia, fiind atraşi în primul rând de regiunile de litoral, cele mi preferate fiind Dalmaţia, Zadar, Bibinje, Riviera Makarska, Peninsula Istria de pe litoralul nordic al Croaţiei sau insulele Hvar şi Korcula.

Însă, achiziţionarea imobilelor în Croaţia trebuie făcută cu precauţie. Se întâmplă destul de frecvent ca imobilele vândute să fie construite la negru şi să nu dispună de documentaţia necesară. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care se recomandă ca achiziţionarea unei proprietăţi imobiliare din Croaţia să nu se facă pe cont propriu sau prin intermediul unor agenţii imobiliare locale necunoscute.

Preţurile au scăzut şi pe Coasta Adriatică, cea mai populară destinaţie turistică, ajungând în ianuarie 2012 la 1 787 euro pe metrul pătrat, ceea ce reprezintă o scădere cu 1,7 la sută faţă de luna precedentă şi chiar cu 4,1 la sută comparativ cu ianuarie 2011. În prezent, cele mai scumpe apartamente sun în regiunea Dubrovnik-Neretva (3 424 euro pe metrul pătrat), aceasta fiind urmată de regiunea Split Dalmaţia (2 525 euro pe metrul pătrat).

» Apartamente de vânzare în Croaţia.

Doresc să primesc noutăţi şi oferte actuale de proprietăţi imobiliare, gratuit şi direct la e-mail-ul meu:
Doresc să primesc noutăţi şi oferte actuale de proprietăţi imobiliare, gratuit şi direct la e-mail-ul meu: