Elveţia refuză să impună reguli mai stricte pentru proprietarii de imobile străini

Guvernul elveţian a decis în iunie să nu sprijine modificările propuse asupra legislaţiei, care ar impune controale mai stricte asupra străinilor proprietari de imobile în Elveţia.

În Elveţia, dobândirea dreptului de proprietate asupra unu imobil este guvernată de aşa numitul „Lex Koller“. La începutul anului 2017, guvernul elveţian a propus unele modificări care să facă mai aspre condiţiile existente deja (cum ar fi obligativitatea de a solicita o aprobare specială de la cantonul în cauză) şi de a face mai dificile aceste tranzacţii. Se planificau şi unele restricţii raportate la achiziţionarea unor imobile comerciale şi la investiţiile în fonduri imobiliare, care să elimine lipsurile din cadrul legislativ existent.

Această regulă îi vizează pe investitorii străini pentru că se presupune că aceştia împingă în sus preţurile imobilelor şi ale chiriilor. Cu toate acestea, oponenţii acestor schimbări spun că preţurile cresc din cauza creşterii populaţiei şi a cererii de imobile cu suprafeţe mai mari. În plus, restricţiile planificate ar putea pune capăt creşterii economice din ţară.

După ce aceste modificări au fost dezbătute, guvernul a decis că nu este necesar să se ia niciun fel de măsuri. Ia însă în considerare să limiteze, în anumite circumstanţe, investiţiile externe în companii elvețiene.

Foto: Natali Glado / Shutterstock

Doresc să primesc noutăţi şi oferte actuale de proprietăţi imobiliare, gratuit şi direct la e-mail-ul meu:
Doresc să primesc noutăţi şi oferte actuale de proprietăţi imobiliare, gratuit şi direct la e-mail-ul meu: